Gestasyonel (gebeliğe bağlı) DİYABET

Hamileliğin 24-28 haftaları anneye 50gr şeker yüklemesi yapılır, yapılan yüklemede değer 140'ın üzerinde çıkarsa 2. bir yükleme yapılır 100gr şeker yüklemesi.

100gr lık şeker yüklemesi 4 aşamada meydana geliyor;

*Sabah aç karnına hastaneye gidiyorsunuz ve açlık kan şekerinize bakılıyor,
1 saat sonra sonuç çıkıyor eğer normal değerler arasında ise yüklemeye devam ediliyor, değilse size ve bebeğinize zarar gelmemesi için yükleme işlemi sonlandırılıyor.
*Normal çıkan açlık şekeriniz den sonra 100gr limon glikoz karışımı su içtiriliyor ve 1 saat sonra ilk kan alınıyor. Bu işlem 3 kere tekrarlanıyor yani her saat başı kan alınıyor, ortalama 4 saat aç kalıyorsunuz hastanede keyifli vakit geçirmek için yanınızda sevdiğiniz kitap ve dergi götürebilir, yada hastanenin dinlenme odasında uzanabilirsiniz.

100gr'lık şeker yüklemesinde ;


Açlıkta > 95 mg/dl

1.saattte> 180 mg/dl

2.saatte> 155 mg/dl

3.saatte> 140 mg/dl


değerlerinden 1'nin bile anormal çıkması Gestasyonel ( gebeliğe bağlı:) diyabet teşhisi konması için yeterlidir.

Peki böyle bir durumda anneyi ve bebeği neler bekler, anne nasıl beslenmeli ?

Kadınların yaklaşık %5'inde hamilelik sırasında gestasyonel diyabete yakalanır. Bu genellikle hafif, beslenmeyle kontrol edilebilen ve hamilelikten sonra ortadan kalkan bir şeker hastalığı türüdür. Hamilelik şekerinin bir başka göstergesi de hızlı büyüyen bir bebektir. Bir annenin kanındaki şeker oranı çok yüksek ise bebek bu bolluktan payını alır. Annenin kanında ki şeker plasenta engelini kolayca aşar ve bebeğin kan dolaşımına karışır. Bu sırada bebekte kendi insülinini üretir, bebekte fazla şeker olması bebeğin şişmanlamasına neden olur. Genellikle bebekler 4,5-5,5 kg arasında doğar ve normal doğum imkansız hale gelir. Kontrol altına alınmazsa bebek doğduktan sonra göbek bağı kesilir kesilmez şeker akışı durur, bebek hala şeker üretmeye devam ettiği için kanındaki şeker miktarı aniden düşer. Eğer tedavi edilmeden bırakılırsa bebekteki düşük kan şekeri kalıcı beyin hasarlarına yol açabilir. Bebekte sindirim sistemlerinde hasarı, amnios sıvısının artması (buda erken doğum demektir), akciğerlerinin gelişmemesi ve bebek kayıpları gibi üzücü durumlara yol açabilir.

Anne de ise Gestasyonel diyabetle birlikte(kontrol edilmezse) , tiroid bezinin yetersiz çalışması, böbrek fonksiyonlarının bozulması bununla birlikte preeklampsi ortaya çıkma olasılığı belirgin bir şekilde yükselir

Gestasyonel diyabette doktorunuz sizi bir diyetisyene yönlendirir, diyetisyenle birlikte bir yeme programı oluşturulur ve takibe alınır. Yemekten 1 saat sonra şeker ölçümü ve günde 2-3 kez tansiyon takibi yapılır. ( tansiyonunuz sürekli yüksek çıkıyorsa doktorunuza hemen başvurun)

Bende Gestasyonel diyebet yaşayan bir hamileydim, bu süreçten sonra şu yiyeceklerden doğuma kadar uzak durdum. 

*Beyaz-şeker-nişasta içeren tüm ürünler, fazla şekeri olan meyveler. Biraz açmak gerekirse ;
pirinç, beyaz ekmek, her türlü pastahane ürünü, patates, kızartma, bezelye, havuç, tatlı meyveler, hazır içecekler.

Peki neler yenmeli nasıl beslenmeli ;


*Tam tahıllı ekmek, hafif ekşi meyveler ( greyfurt-erik gibi), tatlı meyve tüketmek istediğiniz zaman elma-şeftali gibi 1 kase yoğurt içine biraz tarçınla tüketebilirsiniz, tarçın şekerinizi düzenler. Günlük 45 dakikalık yürüyüş yada bisiklet çevirmeniz şekerinizi kontrol almanızı sağlar, sporu asla eksik etmeyin.

Diyetisyenin verdiği 1 günlük diyet listem şöyleydi 1700 kalorilik ;

Kahvaltı 08:30 / 09:00 1 su bardağı süt, haşlanmış yumurta, 2 dilim tam tahıllı ekmek, 1 dilim ince peynir, 4-5 adet zeytin, söğüş mevsim sebzesi ( roka-domates-salatalık-yeşil biber gibi)

Kuşluk 10:30               1 porsiyon meyve 

Öğle 12:30-13:00        1 Kase çorba-8 yemek kaşığı sebze yemeği (etli-etsiz), 4 yemek kaşığı yoğurt

İkindi 15:00                  1 Porsiyon kuru meyve ( kuru kayısı-dut-erik-incir), 2 tam ceviz+5 adet fındık/badem

Kuşluk 17:00                1 adet kepekli galeta

Akşam 19:00/19:30        1 Kase çorba, 4 köfte kadar et (120 gr Kızartma hariç), Bol salata ( 1 tatlı kaşığı zeytin yağ ile)Y

Gece 21:00/22:00           1 Porsiyon meyve, 1 Kase yoğurt yada süt


Bebeğim ve ben hiç bir sorun yaşamadan, normal doğum yaparak sonlandı hamileliğim, önemli olan diyetinize uymanız, sporunuzu eksik etmemeniz ve kafanıza tüm kötü düşüncelerden arındırmanız. Biliyorum hamileyken diyet yapmak çok zor, bu konuda eşinizden ailenizden destek alın, diyabet teşhisi konduktan sonra eşimde benimle beraber aynı yemeklerden yemeye başladı, hatta anneme yada ablama gittiğimizde bana uygun yemekler yapılıyordu. 

Bir kaç tüyo verebilirim, canınız kek istediği zaman kepekli undan limonlu ama şekeri az bir kek yapıp tüketebilirsiniz yada arada kaçamak yapıp 1 dilim tatlı yediğiniz zaman mutlaka limon suyu ile birlikte tüketin (evde sıktığınız şekersiz limon) İnanın çikolataya çok düşkün bir hamile olarak doğumdan hemen sonra doktora ilk sorduğum soru çikolata yiyebilir miyim olmuştu.

Güzel ve mutlu bir hamilelik dilerim.


Not: Diyet listem ve önerilerim doktorla birlikte planlanmış ve bana özeldir, lütfen uygulamadan önce doktorunuza danışın. 
Kaynak : İç Güdüsel Doğum


0 yorum:

Yorum Gönder

Special design for Annesinin Prensi by GeCe